Nevan Lahart

︎︎︎ ontwerp van kunstenaarspublicatie


Opdrachtgever: KRIEG
Jaar: 2017

www.krieggallery.art

In het kader van de tentoonstelling ‘Liberty Party Shop’ in KRIEG (non-profit tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst in PXL-MAD School of Arts) werd een monografische publicatie samengesteld en uitgegeven over het werk van Nevan Lahart. Dit was in samenwerking met zijn galerie ‘Kevin Kavanagh’ in Dublin (Ierland).

De publicatie is bedoeld als naslagwerk bij de tentoonstelling. Daarom zijn er verschillende onderdelen in te vinden. Als eerste een tekst in de vorm van een script, de verwoording van het werk van Nevan Lahart. Daarbij kwamen ook afbeeldingen van eerder werk terug, die een link hadden met het script. Een groot deel van de publicatie bevat al de schilderijen van de tentoonstelling ‘Liberty Party Shop’. Als laatste bevinden er zich in de publicatie ook enkele andere korte teksten die betrekking hadden op eerder verschenen werk. De moeilijkheid in het ontwerp van deze publicatie was dat al de verschillende onderdelen een coherente en doorlopende publicatie moesten vormen.
In functie van de inhoud heb ik de volgende grafische keuzes gemaakt:

Het script liep tussen verschillende spelers en bevatte ook extra notities van de zogenaamde auteur. Om hier een duidelijk onderscheid tussen te maken koos ik ervoor om de notities in een lettertype met schreef te zetten. Dit in contrast met het toneelstuk wat ik zette in een schreefloos lettertype. Daarnaast moesten de extra notities lijken alsof het er willekeurig is bijgeschreven. Dit heb ik grafisch vertaald in het schuin plaatsen van de tekstvakken.

De schilderijen van de tentoonstelling kregen elk voldoende ruimte op een pagina of spread. Enkel het paginanummer verwijst naar de bijhorende index waar titels en specificaties van de werken terug te vinden zijn.

De eerdere werken van Nevan Lahart zijn geplaatst als een soort “band” die van boven naar onder loopt. Het aflopen van de afbeeldingen van de pagina versterkt het concept nogmaals. Het lijkt bijna een film die voorbijspeelt. Bij deze werken werd een nummer geplaatst welke verwijst naar de bijhorende index.

In de publicatie werden nog drie korte teksten opgenomen die geen verband hebben met de tentoonstelling in KRIEG, maar die wel in relatie staan met eerder werk van Nevan Lahart. Deze teksten zette ik in een grotere corpsgrootte om aan te geven dat deze teksten een eigen onderdeel zijn. Hierbij werd ook een nummer geplaatst om te verwijzen naar een specifiek werk eerder in de publicatie. 

De keuze van het papier (Munken Lynx, 150g) is gebaseerd op de kleur van de doeken waar de kunstenaar origineel op schilderde. Op deze manier komt de gedrukte versie van de werken het dichtste bij de originele werken.

SERVICES

ontwerp huisstijl
layout van brochure
boekontwerp
vormgeving catalogus
opmaak magazine
ontwerp online en offline campagnes

Benieuwd naar wat ik voor jouw project kan betekenen? Laten we kennismaken! Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe we samen jouw ideeën tot leven kunnen brengen:

info@jedidjasamyn.com

© 2024 | Jedidja Samyn Ontwerpbureau | BE 0695 517 219 | ︎ ︎ 

Benieuwd naar wat ik voor jouw project kan betekenen? Laten we kennismaken! Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe we samen jouw ideeën tot leven kunnen brengen:© 2024 | Jedidja Samyn Ontwerpbureau | BE 0695 517 219 | ︎ ︎