OVER       BLOG       DIENSTEN       PORTFOLIO      CONTACT
OVER       BLOG       DIENSTEN       PORTFOLIO      CONTACT

Mode

︎︎︎ Catalogusontwerp


Dit zelf geïnitieerde project startte bij mijn interesse in kledingmerken en de bijhorende grafische identiteit. Ik ben op zoek gegaan naar verschillen tussen heel diverse kledingmerken uit alle segmenten. Dit heb ik gedaan door alle kledingstukken uit de context van het merk te trekken. Hierdoor is het gevoel wat je bij een bepaalt merk krijgt afwezig en blijft alleen het kledingstuk opzich over.

De catalogus bestaat uit afbeeldingen van verschillende kledingstukken met daarbij een nummer welke verwijst naar lijsten achterin. Door het laten zien van samengestelde outfits lijkt de catalogus een catalogus te zijn van een modemerk, maar dit is het niet. Dit wordt duidelijk door verder in de catalogus te bladeren en dan de vergelijkende lijsten van prijzen en materialen te zien.

In de lijsten is te zien hoeveel de kledingstukken onderling van prijs verschillen. Soms is het duidelijk waar dit aan ligt, namelijk het verschil in gebruikt materiaal. Het is duidelijk dat een kledingstuk in acryl goedkoper is dan een kledingstuk in alpaca wol.

Wat interessant is om te zien is dat sommige confectiemerken proberen om dezelfde materialen te gebruiken als high end fashion labels, en er bijgevolg in slagen dit goedkoper aan te bieden. De vraag is dan: waar ligt het verschil? Is de kwaliteit en pasvorm van “high end” misschien beter? Is er misschien geen verschil en betalen we bij een duurder kledingstuk het label? Geeft dit de waarde van een sterke merkidentiteit aan?

De structuur is zo opgebouwd dat de kijker eerst op een verkeerde denkroute wordt gezet. Het lijkt namelijk een gewone catalogus doordat er simpele setjes kleding te zien zijn. Pas later komen lijsten met prijzen en worden er kledingstukken van verschillende merken met elkaar vergeleken. Hierdoor krijgt de lezer het gevoel dat er meer aan de hand is dan een traditionele catalogus.

Berthold Akzidenz Grotesk. Stevig lettertype, niet te rond, met kleine onvolmaaktheden: passend bij het concept.

Het papier wat ik voor dit project koos is een zeer fijn, gevoelig papier van 70 gram. De doordruk laat doorschemeren dat er een grote hoeveelheid kleding of lijsten zijn. De aparte kledingstukken zijn deel van een groter geheel, ze gaan op in de menigte.


Next ︎

© 2022 | Jedidja Samyn Ontwerpbureau | BE 0695 517 210       ︎  ︎ 
© 2020 | Jedidja Samyn Ontwerpbureau
BE 0695 517 210    ︎  ︎