OVER       BLOG       DIENSTEN       PORTFOLIO      CONTACT

Graphic Gospels

︎︎︎ Boekontwerp

In deze grensverleggende uitgave van de eerste vier boeken van het Nieuwe Testament wordt de kijker uitgedaagd om de eeuwenoude woorden opnieuw betekenis te geven. De hedendaagse vormgeving zorgt ervoor dat bestaande connotaties ontwricht worden en nieuwe betekenissen  gevormd.

Zo heb ik een nieuwe innovatieve grafische structuur uitgedacht, waardoor er een andere manier van navigeren ontstaat. Deze manier leunt aan bij een meer digitale manier van navigeren. Door de aanzienlijk grote koppen kan de lezer analoog ‘klikken’ doorheen het boek.

Het tekstuele gedeelte van het boek is ontdaan van alle tierelantijnen en decoraties, zoals een degelijk protestants werk het betaamd. Zo is de tekst in Helvetica gezet, een quasi religieus lettertype omdat het overal aanwezig is. Er zijn geen onnodige grafische ingrepen gedaan, elk element op de pagina is bewust en met een reden geplaatst. Zelfs de afbeeldingen in zwart-wit: ze zijn door Google beslist op basis van titels uit de tekst.

Het betekenis geven en interpreteren van Bijbelse teksten gaat niet volgens een strak opgezet stramien met regels. Daarom is er naast het tekstuele gedeelte ook een beeldend gedeelte te ontdekken in het boek. Deze bestaat uit collages waarin mijn persoonlijke visie op de Bijbelse tekst naar voren komt. De collages staan sterk in contrast met het tekstuele deel, ze zijn dan ook op een totaal andere manier ontwikkeld. Waar het tekstuele gedeelte zeer strak vormgegeven werd aan de hand van regels is mijn visuele interpretatie meer intuïtief ontstaan.

Het tekstuele en beeldende deel gaan steeds met elkaar in dialoog. De lezer wordt uitgedaagd om zelf ook betekenis te geven aan de Bijbelse teksten.

Een aantal reacties op het boek:

“Zeer interessante insteek, nooit gezien”

“Normaal zou ik nooit een Bijbel oppakken, maar op deze manier spreekt het veel meer aan.”

“Uniek om de wisselwerking te zien tussen conservatieve tekst en hedendaagse vertaling.”

In 2017 studeerde ik af als Master Grafisch Ontwerp met grote onderscheiding. Mijn afstudeerproject op de kunstacademie bevatte dit boek waarin de vier evangeliën integraal terugkomen. Na al het positieve commentaar van de masterjury is het boek de afgelopen jaren geselecteerd voor diverse prijzen en tentoonstellingen in België (Wanatoeprijs, Hasselt, Week van Ontwerpen - Kortrijk, Reciprocity - Luik, Bozar - Brussel, Atypi - Antwerpen,…).
Next ︎

© 2020 | Jedidja Samyn Ontwerpbureau | BE 0695 517 210       ︎  ︎ 
© 2020 | Jedidja Samyn Ontwerpbureau
BE 0695 517 210    ︎  ︎