OVER       BLOG       DIENSTEN       PORTFOLIO      CONTACT

Het verhaal achter mijn naam
︎︎︎Blog 3


Ik heb al vaak vreemde dingen gehoord en meegemaakt met mijn naam...



Foto © Bert Daenen

Mijn naam is speciaal en dat heb ik geweten als kind! Hoe vaak mensen erover struikelden als ze mijn naam moesten zeggen… of later wanneer er in het hoger onderwijs aanwezigheden genomen werden en ik al kon zien aan de blik van de docent wanneer mijn naam aan de beurt was. Heel vaak moest ik dan zeggen dat je mijn naam uitspreekt zoals je hem leest, met klemtoon op de ‘i’.

In het buitenland of in internationale gezelschappen wordt het nog moeilijker 😅. Bij het voorstellen zeg ik mijn naam meestal eerst op de Nederlandstalige wijze en daarna een Engelse versie ‘Jedediah’. Oh ja en Jedi heb ik ook al vaak moeten horen 🤪

Ook op reis naar Israël maakte ik met mijn naam wat mee. Op mijn vliegticket stond Mister Jedidja Samyn. Waarschijnlijk omdat mijn naam daar een jongensnaam is 😂 Hier in het Nederlands taalgebied wordt het toch vaak als meisjesnaam gebruikt met de a-uitgang.

Qua betekenis, betekent mijn naam in het Hebreeuws: ‘Lieveling van God’. Wat dan weer heel mooi past bij mijn geloofsovertuiging. Je vindt hem terug in 2 Samuel 12:25.

Vroeger wilde ik niet opvallen en al zeker niet met zo’n moeilijke naam. Ik had toen dus liever een eenvoudigere en meer voorkomende naam gehad. Maar nu… nu ben ik er toch wel heel erg blij mee! Zo’n naam die speciaal is, die past bij wie ik ben en wat ik doe. Of mensen hem echt onthouden weet ik niet, maar opvallen doet hij sowieso.

Waar bestaat de opmaak van een boek uit?
︎︎︎Blog 2


Er zijn twee belangrijke termen die je in het hele proces van het uitgeven van een boek vaak gaat tegenkomen. Namelijk het binnenwerk en de cover. 




Met het binnenwerk wordt alles buiten de cover gerekend. Van de eerste tot de laatste pagina. Dit wordt ook wel het boekblok genoemd.

De cover zit om het binnenwerk en kan ook omslag heten. Deze bestaat uit drie delen: de voorkant (frontcover), de rug en de achterkant (backcover).

Elk boek heeft een binnenwerk. Een cover kan een softcover (zachte kaft) of hardcover (harde kaft) zijn. De keuze hiertussen wordt doordacht gemaakt. Elk heeft zo zijn eigen functies, voor- en nadelen.

Een hardcover is een boek wat tegen een stootje kan. Het kan wel bombastisch zijn, dus past beter bij een boek wat uit heel wat pagina’s gaat bestaan.

Een softcover heeft iets simpel en minimalistisch. Geeft een totaal andere lees- en kijkervaring dan een hardcover. Dit kan je ook helpen bij het maken van de keuze.

Als grafisch ontwerper help ik graag om duidelijk de opties naast elkaar te zetten. Een project start altijd met de vraag wie je als bedrijf of organisatie bent en wat voor soort publicatie daarmee in lijn is. Vaak vallen er in het begin al een heel aantal opties af.

Heb je een project in gedachten? Ik sta altijd open om een vrijblijvend en kosteloze (video)call van 30 minuten te doen om samen erover te brainstormen. Mail naar info@jedidjasamyn.com

Hoe het begon

︎︎︎Blog 1

Van kind dat altijd iets te doen wist tot zelfstandig grafisch ontwerper.




School kon voor mij als kind niet snel genoeg gedaan zijn, zodat ik naar huis kon om verder te werken (en spelen) aan honderden projecten. Dit was dan bijvoorbeeld de volledige huisstijl van McDonalds namaken om dan een fictieve McDrive opzetten zodat mijn zusjes langs konden komen voor hun favoriete menu. Ik wou dat ik er foto’s van had!

Of die keren dat ik technieken zoals haken, stikken bij oma, breien, paint (ja dat programma op Windows XP ;-)) of fotografie perse onder de knie wilde krijgen. Ik kocht toen zelfs via 2dehands een (zeer klein) digitaal tekentablet…

En dan waren er altijd nog boeken om te lezen, muziek te spelen of gedurende mijn tienerjaren het opkalefateren van kringloopmeubels.

Dit heeft me allemaal doen inzien dat je door dingen tè doen en ondervinden, je het meeste bijleert. Zo ben ik ook mijn studie Grafisch Ontwerp aan PXL-MAD in Hasselt ingegaan. Daar heb ik geëxperimenteerd tot ik erbij neerviel, dingen geprobeerd en opnieuw begonnen om verder en dieper gaan,…

Deze tijd was voor mij essentieel om te komen waar ik nu sta, om niet zomaar tevreden te zijn met het eerste ontwerp - maar om verder te gaan en dan vaak het ‘kill your darlings’ aan den lijve te ondervinden. Niet alles wat je tijdens het ontwerpproces ontdekt kan je in één project kwijt.

Gelukkig kan ik als ik nu voor klanten werk uit een soort databank van ideeën plukken. En tijdens deze projecten komen er altijd weer nieuwe visuele concepten op die dan weer voor volgende projecten zijn. Heerlijk! Ik ben dus nog lang niet uit-ontworpen.

Als ik vroeger thuis dus niet de vrijheid had gekregen om rommel (veel rommel 🙈) te maken en op het eerste gezicht vreemde dingen te doen, was ik vast geen grafisch ontwerper geworden :-).
© 2022 | Jedidja Samyn Ontwerpbureau | BE 0695 517 210       ︎  ︎ 
© 2020 | Jedidja Samyn Ontwerpbureau
BE 0695 517 210    ︎  ︎